Koffie
Foto : Een lekkere espresso bij Tealicious.
Koffie … velen onder ons kunnen zich een leven zonder koffie niet eens voorstellen. België zit trouwens in de Europese top 10 als het op kg. Per inwoner gaat. Gemiddeld verbruiken de Belgen 6,8 kg koffie per jaar. Finland staat ver op kop met 13,4 kg gemiddeld per inwoner per jaar en bv. in Nederland verbruiken ze 8,4 kg per persoon per jaar.
Italië, door de meesten beschouwd als “het” koffieland zit maar op de 12de plaats met 5,9kg. per inwoner en Franrijk op de 17de plaats met 5,4 kg. gemiddeld. Mocht u dus nog twijfelen ? Wij zijn echte koffiedrinkers ! Wij drinken gemiddeld tussen de 150 a 170 liter koffie per jaar per persoon.
Wij zijn grote verbruikers maar dat hebben wij eigenlijk te danken aan Ethiopë. Volgens een hardnekkige legende gebruikt de mensheid reeds 5000 jaar de koffieboon. Weliswaar niet zoals wij dat op vandaag doen meer eerder door de volledige vrucht (dus met omhulsel) lang genoeg te laten weken in water om zo de “opwindende” effecten te kunnen genieten. Over de smaak toen weten wij niets en dat is waarschijnlijk beter. Waar wij wel min of meer zeker van zijn, is dat er, ongeveer 1500 jaar geleden, een Ethiopische geiteboer , opmerkte dat zijn dieren veel energieker werden na het eten van bepaalde bessen. Dit bleek later koffiebonen te zijn waarbij de geiteboer zelf de vruchten ging koken en het afkooksel dronk.
Bekijken wij het eerder geschiedkundig (dus met records) werd koffie zoals we het nu kennen eerst gebruikt in de 10de of 11de eeuw en verspreidde zich over het Midden Oosten rond de 15de eeuw. Het stadje “Mokka”, ten Westen van Yemen aan de Rode Zee, speelde een erg betekenisvolle rol in de verspreiding van koffie naar de rest van Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Koffie was toen niet voor iedereen ! Het was relatief duur en werd hoofdzakelijk geserveerd in koffiehuizen (qahveh khaneh) . Zij die het zich konden permitteren, verdeelden het dan bij familie en vrienden. Je kan dus aannemen dat koffie, oorspronkelijk, pas dan echt bekend en gegeerd werd in Noord Afrika en het Midden Oosten. Van Europa was toen nog helemaal geen sprake !
Islam was, in die periode, reeds prominent aanwezig in de streek en de jaarlijkse pelgrims naar Mekka hielpen om “het zwarte goud” wereldwijd bekend te maken. Het duurde echter nog tot het begin van de 17de eeuw vooraleer koffie naar hier werd geïmporteerd. Arabieren toen stonden nogal weigerachtig tov het exporteren van “hun” koffie.
Het waren de Venetiaanse kooplieden die, als eerste (1615) de koffiebonen naar onze streken vervoerden en er wel behoorlijk rijk door werden. Koffie werd toen heel snel populair en koffiehuizen openden de deuren overal in Europa. Niet zonder slag of stoot want een deel van de bevolking zag in koffie een “duivelse drank”. De opwindende kracht, zeer specifieke geur en het proces om tot een drinkbaar product te komen, zagen velen als een gevaar.
Niettegenstaande dit laatste won koffie heel snel aan populariteit waardoor de vraag exponentieel ging stijgen. De productie uit de traditionele landen was niet meer genoeg en alternatieve productielanden werden een noodzaak. Arabië verloor dus het monopolie en aangezien de meeste Europese landen ook koloniserende mogendheden werden, ging men experimenteren in die kolonies met koffieplantages. Nederland, Frankrijk, het Verenigd koninkrijk bv. experimenteerden in hun respectievelijke kolonies. Zo werden alle hedendaagse variëteiten van koffie geboren met elk hun typische smaken en aroma’s. Eigenlijk kan je stellen dat elke kolonie een ander klimaat had, andere grond en andere omstandigheden zodat elke koffie anders ging smaken of andere cafeïne gehaltes kreeg. Aangepaste gronden produceren Arabica soorten en minder aangepaste gronden produceren Robusta soorten. Robusta soorten zijn doorgaans minder lekker en goedkoper.
Vanaf de 18de eeuw werden er, dankzij koffie, fortuinen verdiend maar ook verloren, oorlogen gevoerd en zelf volledige volkeren verplaatst. Sommigen stellen zelf dat niks, zelf geen goud of diamanten, evenveel geld heeft opgebracht als de toenmalige koffiehandel.
Bij Tealicious kan u een groot assortiment vinden aan koffies. Pure koffiesoorten of mengelingen van verschillende soorten om specifieke smaken te bekomen. Koffies met veel of weinig cafeïne, koffies met een uitgesproken zuurtegraad of zonder enige zuurtegraad. Allemaal Arabica koffie wel dus de beste kwaliteit.
Over koffie praten is best wel leuk maar koffie proeven is beter. Dus, mocht u nog twijfelen aan welke soort u uw smaakpapillen wil verkopen ? Kom zeker eens langs om te proeven of laat het weten via de chat op de website. Wij helpen u met heel veel plezier verder.